logo Sierpc online

Newsy | Ogłoszenia | Forum Dyskusyjne | Księga pozdrowień | Hyde Park Zaloguj się | Rejestracja

Co proponujemy:
O mieście
Historia
Kultura
Zabytki
Informator
Sport
Sierpeckie linki
Galeria zdjęć
Archiwum
Strona główna




Newsy Sierpc online - Archiwum
Komentarze | Dodaj własny komentarz Newsy Sierpc online - Archiwum

Majowe "Gotowanie na polanie" z udziałem mistrza kuchni Karola Okrasy - 3.05.2009 r.

2009-05-04

Mistrz kuchni Karol Okrasa, dyrektor Muzeum Wsi Mazowieckiej Jan Rzeszotarski i... "ryjek faszerowany" - na chwilę przed konsumpcją.
Mistrz kuchni Karol Okrasa, dyrektor Muzeum Wsi Mazowieckiej Jan Rzeszotarski i... "ryjek faszerowany" - na chwilę przed konsumpcją.

Gość specjalny "Gotowania na polanie" - Karol Okrasa.
Gość specjalny "Gotowania na polanie" - Karol Okrasa.

Zwycięzcy konkursu na "Najsmaczniejszą potrawę mazowiecką" z jurorami.
Zwycięzcy konkursu na "Najsmacznie­jszą potrawę mazowiecką" z jurorami.
Największy sierpecki piknik długiego majowego weekendu odbył się w niedzielę 3 maja w skansenie. Impreza plenerowa "Gotowanie na polanie" z udziałem gościa specjalnego – mistrza kuchni, autora programów telewizyjnych i publikacji książkowych Karola Okrasy - adresowana była do wielbicieli smakowitej regionalnej kuchni.

Przepiękna wiosenna aura oraz obecność znanego gościa były gwarancją udanej, rodzinnej zabawy. Bramy skansenu otwarto dla zwiedzających już o godzinie dziesiątej. W programie imprezy, oprócz oczywiście kulinarnego pikniku na polanie, było zwiedzanie terenu Muzeum z jego wszystkimi walorami od przyrodniczych, po etnograficzne. Spacer wśród pól, sadów, pomiędzy zagrodami, gdzie odbywały się pokazy codziennych wiejskich zajęć oraz rzemiosła i rękodzieła ludowego, były wstępem do wspaniałej zabawy, która odbywała się na rozległej polanie. Już samo dojście do polany, kierując się od strony karczmy Pohulanka, zacienionym wąwozem, obok malowniczo wijącej się rzeki Sierpienicy, dało wielbicielom przyrody ogląd na niezwykle malownicze usytuowanie sierpeckiego skansenu.

Na polanie czekały na piknikowiczów kolejne atrakcje, ze szczególnym ukierunkowaniem na te kulinarne. Głównym punktem programu był konkurs na "Najsmacznie­jszą potrawę kulinarną" oraz kiermasz potraw regionalnych. Głównym jurorem w konkursie był oczywiście Karol Okrasa, który już kolejny raz gościł w sierpeckim skansenie. Podczas powitania z gośćmi wspominał swoją wizytę z lutego bieżącego roku, kiedy to z ekipą telewizyjną kręcił kolejny odcinek autorskiego programu kulinarnego "Kuchnia z Okrasą". Z prawdziwym rozmarzeniem wrócił pamięcią do potrawy, którą gotował wówczas wspólnie z właścicielką skansenowskiej karczmy Zofią Stelmańską - zupy grzybowej na zakwasie z kapusty, z kluskami kartoflanymi, tzw. szarakami. Po wizycie kucharza karczma wzbogaciła swoje menu o nowe danie o wiele mówiącej nazwie - kluski z "Okrasą".

Młody kucharz podzielił się z widzami swoimi fascynacjami kulinarnymi, opowiadał o rozmaitych, często wyrafinowanych połączeniach smakowych. Zdradził też, że nie wyobraża sobie, by w jego domowej kuchni zabraknąć mogło świeżej kolendry. Karol Okrasa zarekomendował również danie, które ściśle według jego przepisu przygotowano dla gości w ogromnej kuchni polowej, mianowicie wieprzowinę w duszonej kapuście z kminkiem. Rekomendacja mistrza i wspaniały zapach unoszący się w pobliżu "kuchni" wystarczyły, by popisowe danie dnia znikło w kilka minut.

Oprócz dania autorstwa Karola Okrasy na smakoszy kuchni regionalnej czekało kilkanaście stoisk, w tym dwanaście zgłoszonych do konkursu kulinarnego, przy których można było skosztować przepysznych przysmaków kuchni regionalnej. Były wśród nich zupy, dania mięsne, rozmaite pierogi, kluski z twarogiem, placki ziemniaczane, bigos myśliwski, kapuśniak mazowiecki na gęsinie, kluski przecieraki, kiszka ziemniaczana, żur wiejski, rozmaite pieczywa, wekowane przetwory, ciasta, faworki, racuchy, makowce i wiele innych. Nie zabrakło tradycyjnego chleba ze smalcem z ogórkiem oraz napitków, jak nalewki, wina domowej roboty, regionalne piwa.

W atmosferę piknikowej zabawy wprawiały gości występy muzyczne, najpierw brawurowy pokaz wirtuozerii w wykonaniu Miejskiej Orkiestry Dętej Ochotniczej Straży Pożarnej w Sierpcu, która zagrała instrumentalne wersje znanych standardów muzyki rozrywkowej. Późniejszym popołudniem wystąpił Zespół Pieśni i Tańca "Wisła" działający przy Płockim Ośrodku Kultury i Sztuki. Artyści specjalizujący się w promowaniu folkloru regionalnego, zaprezentowali tańce, śpiewy biesiadne oraz widowisko muzyczne "Suita Flisaków Płockich".

W czasie, gdy uczestnicy niedzielnego pikniku kosztowali potrawy lub bawili się przy dźwiękach muzyki, Karol Okrasa przystąpił do oceny konkursowych, dziewiętnastu aż dań, w ośmiu kategoriach. Komisja pod kierunkiem mistrza powoli smakowała potrawy, analizowała ich skład, zapoznawał się z ich twórcami. Dla większości osób biorących udział w konkursie wielką nobilitacją był już fakt, że ich potrawę skosztował sam znawca rozmaitych smaków, Karol Okrasa. Wreszcie po dokładnej analizie, komisja drogą głosowania zdecydowała o przyznaniu tytułu najsmacznie­jszego dania: w kategorii "zupy" Zespołowi Szkół Rolniczych w Studzieńcu za "Krupnik z kaszy jaglanej"; w kategorii "potrawy jarskie i półmięsne" Klubowi Seniora przy GOK w Małej Wsi za "Kluski przycieraki", w kategorii "potrawy mięsne" Marii Piórkowskiej ze wsi Bandysie za "Szynkę przyzucha"; w kategorii "przetwory mięsne" Martynie Częścik z Żulina za "Ryjek faszerowany"; w kategorii "przekąski ciepłe i zimne" Marii Piórkowskiej z Bandysia za "Ser biały z ziołami"; w kategorii "ciasta" Agnieszka Samsel ze wsi Czarnia za  "Szarlotkę"; w kategorii "napoje" Michałowi Izydorczykowi i Firmie IZIS z Aleksandrowa Kujawskiego, za "Wino z dzikiej róży i głogu". W kategorii "przetwory warzywne i owocowe" nie przyznano żadnego wyróżnienia. Jury oceniając potrawę zwracało uwagę na jej wygląd, związek z tradycją oraz oczywiście smak.



Zobacz galerię zdjęć dalej

Tagi: Gotowanie na polanie | Karol Okrasa | skansen


Magdalena Staniszewska









Komentarze do artykułu: [3]


bolo
2009-05-11 08:14:27 - a który to faszerowany ryjek


Fo-To
2009-05-04 23:05:58 - Proszę zwrócić uwagę na dwa zdjęcia w galerii gdzie jest Mistrz z ryjkiem,a za nimi stoi facet.Powiększcie te zdjęcia i popatrzcie na jego miny.Re­welacja.Miłej zabawy.


### Aga ###
2009-05-04 17:21:27 - Pan Okrasa miaaaaam




Administrator serwisu nie odpowiada za treść komentarzy
zamieszczonych na tej stronie przez internautów




Zauważyłeś błąd na stronie?

[x]
O nas | Napisz do nas ^^ do góry


Wszelkie materiały, artykuły, pliki, rysunki, zdjęcia (za wyjątkiem udostępnianych na zasadach licencji Creative Commons)
dostępne na stronach Sierpc online nie mogą być publikowane i redystrybuowane bez zgody Autora.